Madde 1-Türk Spor Vakfı
Madde 2-Vakfın yönetim merkezi İstanbul’da olup, adresi OLİMPİYATEVİ 34740 Ataköy/İstanbul’dur.
Madde 3-Vakıf genel olarak bütün sporcu, yönetici ve eğitimcilerin faaliyet gösterdikleri spor dallarındaki çabalarının yurt içinde ve dışında desteklenmesini sağlamak amacı ile çalışır.
Bu amaçla,
a) Ticari ve politik amaçlar dışında bilimsel ağırlıklı çeşitli eylemler ile ülke gençliğinin sağlık, görgü, karakter gelişimi ile fizik, moral ve kültürel eğtimleri ile birlikte Fair Play (Centilmenlik) esaslarını temel ilke olarak benimsemelerini ve bu ilkeye sadık kalmalarını temin ve teşvik eder.
b) Sprorun her dalında faaliyet gösteren ve bu yoldaki çabalarını devamlı hale getiren sporcuların branşlarında en üst düzeye varmalarını ve koordinasyonlarını muhafaza edebilmelerini temin için gerekli ve mümkün olabilen her türlü desteğin sağlanmasına yardımcı olur.
c) Olimpik faaliyetlere katılmayı amaçlayan üstün yetenekli sporcuların hazırlık dönemlerinde çalıştırılmaları, yetiştirilmeleri ve eğitilmelerine yardımcı olur.
d) Sporun her dalında teknik ve idari yöneticiler yetiştirilebilmesini teminen, gerektiğinde yabancı uzmanların da katılımı ile Seminer, Kurs ve Konferans gibi etkinlikler düzenler, ya da Yurt içinde veya dışında oluşturulan bu tür organizasyonlara katılımı sağlar.
e) Sporun her dalında yönetici ve eğitimcilerin eğitimi amacı ile kendilerinin mesleki yetenek, arzu ve heveslerinin ağırlıklı olduğu spor dallarından birinde yetişip gelişerek uzmanlaşmaları için destek sağlar.
f) Türk Sporunun gelişmesine katkıda bulunacak ilmi nitelikli araştırmalar yapar veya yapılmasına yardımcı olur.
g) Spor eğitim ve bilimini geliştirmek amacı ile her dalda yayın yapabilir.
h) Bir spor kitaplığı kurar.
i) Vakıf gerekli görülen hallerde yasal sınırlamalar dışında her çeşit taşınır ve taşınmaz mal’a vasiyet, satınalma, inşa ettirme ve kiralama suretiyle re’sen veya müştereken sahip olmaya, kullanmaya ve gerektiğinde satmaya,
j) Çeşitli şekil ve suretlerle sağlanan yıllık bürüt gelirini, Vakıflar hakkındaki Tüzük’ün 37.maddesinde sıralanan yönetim ve idame masrafları ile Vakfın gelirini arttıracak yatırımlara ayırmaya, bu miktarlar dışında kalan bölümün tümünü Vakıf amaçlarına tahsis ve sarfa,
k) Vakıf amaçlarını gerçekleştirmek için gerektiğinde ödünç almaya, taşınır ve taşınmaz mallarını teminat olarak göstermeye, kefalet ve diğer güvenceleri vermeye, iktisadi işletmeler kurmaya veya ortak olmaya yetkilidir.
Madde 4-Vakfın Organları Şunlardır:
a) Genel Kurul
b) Yönetim Kurulu
c) Denetçiler Kurulu
Madde 5-T.C.İstanbul Asliye Yedinci Hukuk Hakimliğinin 11/11/1974 gün ve E.974/502-K 974/677 sayılı kararı ile kuruluşu tescil edilen 19/09/1974 tarihli düzenleme şeklinde Vakıf Senedinde isimleri belirtilen Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Yönetim Kurulu’nun asıl ve yedek üyeleri,
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Yönetim Kurulu tarafından, Vakıf İdare Organlarında görev almamış olan asıl üyeleri arasından seçilecek temsilci bir üye,
Vakıf resmi Senedi ile diğer dahili mevzuatında belli edilen esaslar dahilinde yetkili yönetim organları tarafında sonradan Genel Kurul’a katılma hakkı verilmiş bulunan üyeler, ayrıca Vakfa üstün hizmetler veren veya yüksek miktarda bağışda bulunanlardan, Yönetim Kurulunun öneri ile Genel Kurulca kabul edilenler Vakfa üye olabilirler. Ancak, bunların sayısı Vakıf Genel Kurulu üye sayısının yüzde onundan fazla olamaz.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı, Vakıf Genel Kurulunu teşkil ederler. Vakıf ve kurucu üyeler, bu sıfatları iktisap ettikleri tarihten itibaren en çok bir ay içersinde herhangi bir nedenle Genel Kurul üyeliğinden ayrılmaları veya bu görevi yürütemeyecek bir hale gelmiş olmaları durumunda Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi asıl üyeleri arasından kendilerinin yerine geçecek olan iki kişinin isim ve adreslerini yazılı olarak kapalı bir zarf içinde Yönetim Kuruluna verirler,
Herhangi bir nedenle Genel Kurul üyeliğinden ayrılmak zorunda kalan üyelerin yerine açılan zarfta ismi ilk sırada belirlenen kişi Yönetim Kurulu tarafından Genel Kurul Üyeliğine göreve davet olunur.
Davet edilen kişinin bu görevi kabul etmemesi veya bu görevi yapamayacak durumda bulunması halinde, ikinci kişi göreve davet edilir. Çağrıda bulunulan ikinci kişinin de aynı durumda bulunması halinde, Yönetim Kurulunca Vakıf çalışmalarına katkıda bulunacağına ve bu konuda etkin çalışmalar yapacağına inanılan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi üyeleri arasından belirlenen üç adaydan bir tanesi Genel Kurul tarafından açık ya da kapalı oy ile Kurucu üye sıfatı ile Genel Kurul üyeliğine seçilir.
Bu şekilde görev alan Genel Kurul üyeleri de, aynı yöntemler doğrultusunda yerine geçecek olanları saptayarak kapalı zarf içinde Yönetim Kuruluna verirler.
Bu suretle Vakfın Kurucu üye sayısındaki devamlılık sağlanmış olur.
Madde 6-Vakfın diğer organlarının yetkisi dışında bulunan yönetim ve denetim ile ilgili tüm konularda karar verme yetkisi, en üst düzey karar organı olan Genel Kurul’a aittir.
Genel Kurul’un başlıca görev ve yetkileri şunlardır:
a) Yönetim ve Denetleme Kurullarının asıl ve yedek üyelerini seçer.
b) Resmi Senette değişen, koşulların zorunlu kıldığı ya da gerek duyulan değişiklik ve yeniden düzenleme önerilerini görüşerek karara bağlar.
c) Vakıf hizmetlerinin onaylanarak yürürlüğe konulmasını veya yürürlükten kaldırılmasını sağlar.
d) Yönetim Kurulu’nun yıllık çalışma raporu ile Vakıf bilanço ve bütçesinin onaylanması, Yönetim ve Denetçiler Kurullarının aklanmaları konularında karar alır.
e) Vakıf amaçları doğrultusundaki faaliyetlere benzer çalışmalarda bulunan diğer kuruluşlara katılmaya ya da ayrılmaya, yeni üyelerin kabulüne ve Vakfın dağılmasına karar verir.
f) Yönetim Kurulu tarafından önerilen diğer konular üzerinde gereken kararları alır.
Madde 7-Vakıf Genel Kurulu,
a) Her Yıl’ın Şubat ayı içerisinde Olağan Mali Kurul,
b) Tek rakamla sona eren yılların Şubat ayı içersinde Olağan Genel Kurul olarak toplanır.
Olağan Kurul toplantıları aynı zamanda olağan Mali Kurul toplantılarını da içerir. Genel Kurul, bu olağan toplantıları dışında gerekli ve zorunlu durumlarda Yönetim veya Denetçiler Kurullarından birisinin yada Vakfa kayıtlı üyelerin yarıdan bir fazlasının isteği üzerine ve Yönetim Kurulunun daveti ile olağanüstü olarak da toplanabilir.
Genek Kurul’un toplantı gündemi, Yönetim Kurulu tarafından hazırlanır. Toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte birinin yazılı öneri ile gündeme madde ilave edilebilir veya maddelerin görüşme sıraları değiştirilebilir.
Olağan Mali Kurul ile Olağanüstü Genel Kurul toplantılarında gündem dışı konular görüşülemez. Toplantıların yeri, tarihi ve gündemi en az on beş gün önceden taahütlü bir mektup ile üyelere duyurulur.
İlk toplantıda çoğunluğun sağlanmaması halinde yapılacak sonraki toplantının yeri, tarihi ve gündemi de aynı mektupda belirtilir.
Genel Kurul toplantılarında sayısal çoğunluk, Vakıf kayıtlı üye tam sayısının yarısından bir fazladır. İkinci toplantı, bu çoğunluk aranmaksızın Yönetim ve Denetim Kurulları üye sayısı toplamının bir fazlası çoğunluk ile yapılır.
Yönetim Kurulu Başkanlığı tarafından açılan toplantılar Genel Kurulca seçilen bir Başkan, bir Başkan Vekili ve iki Katipten oluşan Başkanlık Divanı tarafından yönetilir. Karar yeter sayısı Genel Kurul toplantısına katılanların yarıdan bir fazlasıdır.
Madde 8-Türk Spor Vakfı Yönetim Kurulu, Genel Kurul’un kendi içersinden iki yıl süre ile görev yapmak üzere seçeceği beş asıl ve iki yedek üye’den oluşur. Süresi dolmuş Başkan ve üyeler Yönetim Kurulu üyeliğine yeniden seçilebilirler.
Yönetim Kurulu Vakıf amaçları doğrultusundaki faaliyetlerin iş bu resmi senet ile birlikte Vakıflar ile ilgili diğer yasal düzenlemelerin ve Genel Kurul kararları ile yönetmeliklerin ön gördüğün esaslar doğrultusunda yürütülmesini sağlayan bir yürütme organı olup Vakfın yasal temsilcisidir.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı ile, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yönetim Kurulu’nun doğal üyesidir. Herhangi bir nedenle bu sıfatları kalkmış bulunan Doğal üyelerin yerini bu kuruluşlara aynı sıfatla atanan kişiler derhal alır.
Yönetim Kurulu seçimlerini izleyen ilk toplantısında kendi asıl üyeleri arasından bir Başkan vekili, bir Genel sekreter ve bir Muhasip Üye seçer, diğerleri üye sıfatıyla görev yaparlar.
Yönetim Kurulu’nun görevleri şunlardır:
a) Yönetim ve Yürütme ile ilgili tüm işlemleri gerçekleştirecek kararları alır ve uygular. Genel Kurul’ca alınan kararların uygulanmasını sağlar.
b) Yürütmenin zorunlu kıldığı idari, parasal ve hukuki konularda gerekli düzenlemeleri yapar ve uygular.
c) Vakıf Resmi Senedinde gerek duyulan değişiklik tasarıları ile Yönetmelik Taslaklarını hazırlayıp Genel Kurul’un onay’ına sunar.
d) Her hesap dönemi sonunda yıllık çalışma raporu ile birlikte o döneme ait bilançoyu düzenler, gelecek yıl’a ait bütçe ve kadroyu hazırlar. Genel Kurul’un onayına sunar.
e) Genel Kurulca onanmış bulunan İdari ve teknik kadroları gerekli atamaları yaparak Vakfın merkez örgütünü oluşturur.
f) Genel Kurul’u toplantıya davet eder ve bu toplantılara ait gündemi hazırlar.
g) Özel ve tüzel kişilerle olan ilişkilerde, Vakfı temsil edecek üyelerin bu konudaki yetki sınırlarını ve imza derecelerini saptayarak temsil sistemini oluşturur.
h) Gerektiğinde belirli işler için belli kişilere yetki verir.
Madde 9-Yönetim Kurulu, Başkanın çağrısı üzerine en az ayda bir kez veya hizmetin gerekli kıldığı zamanlarda yine Başkan’ın çağrısı üzerine bu süre ile bağlı kalmaksızın en az yarıdan bir fazla üye sayısının çoğunluğu ile toplanır. Karar yeter sayısı toplantıya katılan üyelerin yarıdan bir fazlasıdır. Oyların eşitliği halinde Başkan’ın ya da toplantıya Başkanlık eden üyenin bulunduğu tarafın oyları ile alınan kararlar geçerlilik kazanır. Üst üste üç toplantıya özürsüz olarak katılamayan üye görevden çekilmiş sayılır.